Torpat

Rautajärven Torppakylän ensimmäinen paritalo Pentintorppa valmistui 2022.

Rautajärvellä ja muissa Kukkian kylissä piisaa vanhojen talojen arvostajia, vaalijoita ja osaajia. Täällä on talot, osaaminen ja samamieliset ympärillä. Ensimmäinen torppakylän siirrettävä talo valmistui vuonna 2022. Maailman tuulet ei torpassa asujaa hetkauta ja Kukkian kylissä on hyvä elää vahvan yhteisön keskellä. 

Tarjolla olevat torpat

Rautajärven seudun kylät on teettänyt uudelleenkäyttösuunnitelmat viidestä lähialueen vanhasta hirsitalosta. Suunnitelmat on tehnyt arkkitehti Janne Hietalahti. Janneen saa yhteyden numerosta  050 434  8911 ja sähköpostitse hietalahtijanne(ät)gmail.com.

Vanha päärakennus Puutikkalasta, pystytetty 1903

Tämä vanha Puutikkalan ryhmäkylän raittia koristanut, toisella puolen Kukkia-järveä sijaitseva talo olisi valmis muuttamaan torppakylään. Talo on ollut hyvässä hoidossa, mutta asumaton ja varastona muutaman kymmenen vuotta. Neliöitä mahtuisi yli sata vuotiaiden hirsien suojiin 86 eli kolmen huoneen ja keittiön verran.

Luhtajärven torppa, pystytetty 1940

Luhtajärven torpassa oli kaksi hirsikertaa pystyssä kun talon isännälle kävi käsky astua armeijan harmaisiin puolustamaan kotimaataan. Kotiin jäi odottamaan vaimo ja peräti kahdeksan lasta, joita varten tilavampaa kotia rakennettiin vanhan pienen pirtin viereen. Onneksi kyläläiset  auttoivat kasaamaan uuden talon Hankin Kustaan johdolla.
Torppakylä on nousemassa Kantolan kartanolle johtavan Vaahterakujan varteen. Kantolan entisten peltojen keskellä on se Luhtajärven vanha paikkakin, mutta matka uudesta paikasta kartanoon on perin lyhyt.
Luhtajärvessä on kehikko 89 neliön runsain hirsipinnoin verhottuun kolmioon. Talosta on pidetty hyvää huolta, vaikka uudenaikaisempi koti on kutsunut asukkaita jo vuosikymmeniä sitten.

Pirtti Iltasmäestä vuodelta 1940

Tämä Mallasveden rannalle pystytetty talo on saanut niin paljon naapureita vuosien saatossa, että sen olisi aika ottaa kumipyörät alleen ja siirtyä väljempiin maisemiin. Onhan se vielä nuori ja hyyvinsäilynyt, käsityönä tehty hirsitalo. 
Aineksia tässä talossa on 2 huoneen ja valoisan kesähuoneeksi sopivan kuistin verran yhteensä 55,5 neliötä

Pentinmäen torppa 20-luvun puolesta välistä

Pentinmäen torppa valmistui Rautajärvelle vuonna 2022. Se jakaantuu yhden perheen kodista kahden kaksion paritaloksi. Suuremmassa asunnossa on 51 neliötä ja pienemmässä on 40, kuistit vielä päälle tottakai. 
Kun Laipan erämaassa oli Vahlajärven metsissä isot hakkuut 20-luvun alussa, Pentinmäen torpparivapautuksessa ostanut isäntä teki järeiden tukkien latvoista itselleen talon. Uudelleen rakennetun talon pihaan tehdään hirsinen pihasauna Pentin torpasta, alkuperäisestä Penttien ja Penttisten suvun kotipaikasta, jota ei itsenäiseksi saanut ostaa vähäisen peltoalan takia.
Pentinmäki on ollut varastona uuden tiilisen päärakennuksen valmistumisen jälkeen.