Millainen talo Moisiosta?

12.1.2022

Ennen joulua mitatun vanhan Moision talon pohjapiirrosta on nyt hetki pyöritelty. Monien mahdollisuuksien pohja siinä on.  Oheisessa pohjapiirroksen luonnoksessa tilat on jaettu uudelleen vanhaa kunnioittaen ellei peräti tismalleen samalla tavalla Aiemmin rakentamaton yläkerta saa tässä mallinsa jälleen taitekaton ylleen. Neliöitä talossa voisi taitekattoisena olla noin 120.  Keittiö ja neljä huonetta. Vaikka pienelle perheelle passeli. Pihaan sitten autotalli, varasto ja se pihasauna. Saunan ja aitan vanhan Moision pihasta saisi mukaan talon uuteen paikkaan jonnekin Rautajärvelle.

Tältä työhuoneen, olohuoneen ja yläkerran ison makuuhuoneen pääty näyttää nyt. Taustalla näkyy syyt, miksi tämän talon täytyy siirtyä. Rinteessä on meinaan ahdasta.
Tänne kaksi makuuhuonetta jos kaksikerroksisen, taitekattoisen talon mielii. Portaat mahtunee tulemaan ikkunalyhdyn kohdalta katon alta yläkertaan yhdellä tai kahdella käännöksellä alakerran eteisestä. Yläkerta valaistuisi reippaasti isommilla päätyikkunoilla ja kahdella ikkunalyhdyllä.
Keittiön lieden ja leivinuunin paikalle menisi uudet vastaavat tai vaikka reippaasti keittiön työtasoja ja kaappeja. Vastapäinen ulkoseinä on tyystin kaapeille, sillä siinä ei luonnostaan ikkuna-aukkoa olekaan. Oikealla näkyy eteistä, johon mahtuisi portaikko yläkertaa. Nyt on vain tikkaat.
Talon isoin huone, sopiva vaikka olohuoneeksi tai osin keittiön kanssa avoimeksi tilaksi? Pieni kylpyhuonekin tuohon mahtuisi pihasaunan kunnon kylpyvaihtoehtojen lisäksi.

Moisio on tiettävästi pystytetty paikalleen 1926 eli aikaan, jolloin torpat itsenäistyivät, kartanon alustalaiset saivat ostaa maapalat taloille ihan omaksi ja rahaa liikkui maalaispitäjässä tavallaisella väelläkin. Talon omistaja muisti kuullensa talon tehdyn parin kilometrin päässä olleen Eerolan tilan vanhan navetan hirsistä. Eerolaan rakennettiin 1919 komea tiilinavetta, joten vanha lienee purettu pian sen jälkeen. Kiertoon on menneet arvatenkin järeät, vanhat hirret. Nyt sitten taas uudelle kierrokselle.

Moision talon 1964 kartassa saunoineen ja aittoineen. Naapurissa muita kartanon työntekijöiden taloja ja ympäröitynä kartanon pihapiiri.