Tästäkö viides siirtohirsitalo Torppakylään?

12.12.2021

Vanhan Moision talon olisi aika käydä järjestyksessä kasaan ja siirtyä väljemmille vesille.

Reilu vuosi sitten kuului vinkki, että kunnan toisella puolen olisi talo, jonka aika nykyisellä paikallaan on täynnä. Nyt oli aika käydä katsastamassa tilanne, ja hieno noin 80 neliön hirsikehikkohan se sieltä löytyi.  Taitekatto on kestänyt muutaman vuoden vailla sata vuotta, mutta nyt se olisi vaihdettava tavalla tai toisella, mieluusti siellä uudessa pystytyspaikassa. Talossa on asuttu viimeksi pian 60 vuotta sitten, joten nykyaikaistavat, helposti rakenteita pilaavat remontit on jääneet välistä.

Kuivalta näyttää. Yksi tiili vain mäsänä lukuisista taloa suojaavista. Taitekaton alla on ollut tilaa, mutta ilmeisesti kuisti ja neljä huonetta saunan lisäksi on talon asukkaille riittänyt.

Maaseudun täyshirsinen rintamamiestalon mallinen tämäkin niin kuin Luhtajärvi. Huonejako on juuri sitä mallia, eli neljä liki tasan saman kokoista huonetta. Ja jos katon valitsee sen mukaan, että kaksikerroksista on tekemässä, niin tähänhän saa reilun sadan neliön kodin. Vaikka sen taitekattoisen. Hirret ovat kuulemma kertaalleen kierrätetty eli talo on pystytetty tähän vanhoista hirsistä vuonna 1927.

Olisiko tästä sinulle talo Rautajärvelle pystytettäväksi? Paulille vain viestiä jos asia kutkuttaa. Ensi keväänä olisi purkamisen aika, ja siihen mennessä ehtinee hyvinkin teettää suunnitelmat, valita tontti ja hankkia luvat ja rakentajat.